In samenwerking met stad Hasselt, Maes Pils en Fost Plus pakt de Pukkelpoporganisatie uit met een indrukwekkende primeur: de bierbekers van volgend jaar zullen worden gemaakt van het PET-afval van deze editie.
Het idee voor dit bijzondere project ontstond in 2016 op Baraque Futur, een mini-festival op het Pukkelpopterrein dat volledig in teken van experiment en duurzaamheid stond. Twee jaar na dato slaagde de startup Tridea erin om een nieuwe techniek te ontwikkelen die het recyclen van bierbekers mogelijk maakt. Tridea legt zich o.a. toe op het recycleren van afval en het terug omzetten in filamenten oftewel ‘inkt’ voor 3D-printers.
VOLGENDE KEER BEKER
Frederik Luyten (woordvoerder Pukkelpop): “Tijdens Pukkelpop zullen de Maes bekers en plastic flesjes apart worden ingezameld. Deze specifieke afvalfractie is 100% recycleerbaar en kan daardoor gemakkelijk worden gebruikt als grondstof voor de bekers van volgend jaar. We gaan minstens 15 ton PET-afval moeten recycleren om in deze opzet te slagen maar die uitdaging gaan we graag aan, samen met onze Pukkelpoppers.”
Nadja Vananroye (Burgemeester Hasselt): “Als stadsbestuur dragen we duurzaamheid hoog in het vaandel. Denk maar aan aan de herbruikbare borrelglaasjes die we voor de eerste keer zullen volschenken tijdens de Jeneverfeesten in oktober. Ik ben als burgemeester heel tevreden dat we samen met de organisatie van Pukkelpop deze voortrekkersrol verder kunnen waarmaken tijdens het bekendste festival van Hasselt. Op die manier geven we een duidelijk signaal aan de tienduizenden nationale en internationale bezoekers van de festivalweide: samen kunnen we de afvalberg verkleinen. Ik ben er zeker van dat het ook andere festivals zal inspireren om dit voorbeeld te volgen.”
Jan Bosselaers (Marketing Directeur Alken-Maes): “Als jarenlange partner van Pukkelpop hebben we niet getwijfeld om samen onze schouders onder dit unieke project te zetten. Vanaf deze editie kunnen alle Pukkelpoppers van een frisse Maes genieten in volledig recycleerbare Maesbekers. Innovatie zit in ons DNA, maar ook ecologie is voor ons als bierbrouwer een belangrijke focus. Zo wordt al het bier van Alken-Maes geproduceerd met behulp van 100% groene energie.“
Fatima Boudjaoui (woordvoerder Fost Plus): “Dit initiatief van Pukkelpop illustreert op een erg tastbare manier het begrip circulaire economie. Bovendien onderlijnt dit een van de belangrijke credo’s van Fost Plus, nl. de voorwerpen van morgen, sorteer je vandaag. Dit soort innovatieve projecten ondersteunen we dan ook graag.”
ONSITE RECYCLAGEPARK
Pukkelpop staat bekend om haar focus op experiment en participatie. Ook wat betreft recycling is het festival een van de beste leerlingen van de klas. Plastic rietjes zijn al jaren verboden op Pukkelpop en ook plastic eetgerei wordt, waar kan, geweerd. De organisatie heeft al meer dan 15 jaar een onsite recyclagepark waar afval, samen met recyclagepartner SUEZ, wordt gesorteerd: PMD, papier en karton, glas, GFT, KGA, hout, ijzer, vetten, verpakkingsfolie, batterijen en, uiteraard, restafval. De ambitie is nu om 15 ton PET-afval uit de hoop restafval te filteren.
SORTEREN SCHEPT EEN BAND
Vijftien ton PET-afval inzamelen dan kan uiteraard alleen mits de hulp van alle betrokken partijen, niet in het minste van de bezoekers en PKP-crew. In aanloop naar, maar ook tijdens en na het festival gaan medewerkers hun bekers en flesjes apart verzamelen. Verder komen er verspreid over het festivalterrein en de backstagezone 200 gele PET-vuilbakken. De festivalganger kan mee helpen sorteren door bekers en/of drankflesjes in een PET-vuilbak te gooien of ze, verzameld per 20, binnen te brengen in een van de Recycling Points en op deze manier drankbonnetjes te verdienen. Op het terrein worden nog eens honderd vrijwilligers ingezet om het PET-afval te verzamelen. Om hun zichtbaarheid en herkenbaarheid te vergroten dragen zij een gele overall.
Na elk optreden rukken medewerkers uit om het afval dat in de tenten op de grond terecht is gekomen op te ruimen. Met dank aan Mooimakers voor de materiële support. Al het ingezamelde PET-afval wordt op het festivalterrein door Tridea en vrijwilligers van SUEZ handmatig via een sorteerlijn gecontroleerd.
ALTERNATIEF
Frederik Luyten (woordvoerder Pukkelpop): “De toekomst zal verder uitwijzen of dit een duurzaam alternatief is voor de wegwerpbekers die slechts voor 40% uit gerecycled materiaal bestaan. Die worden bij ons al jaren apart ingezameld en gerecycleerd. We gaan nu proberen een closed-circle verhaal te schrijven waarbij het PET-afval gebruikt wordt om bierbekers op basis van 100% recyclaat te produceren. Of het ook een uitwijkmogelijkheid kan zijn voor de herbruikbare bekers waar momenteel veel rond te doen is, kunnen we nog niet inschatten. Net daarom hebben we de hulp van OVAM ingeschakeld. Samen met ons gaan zij dit project nauwgezet opvolgen en grondig onderzoeken.”
TROETELPROJECT
Dit prestigieuze PET-project doet alvast het beste verhopen want, vrij vertaald uit het Engels, betekent het zoveel als troetelproject. De aaibaarheidsfactor dankt de Pukkelpoporganisatie alvast aan de liefde van Stad Hasselt, Maes, Fost Plus en Mooimakers.